Zachtfruitbedrijf Makkink

Wij telen op smaak en dat proef je!

Metselbijen

Wat zijn metselbijen

Metselbijen zijn een groep van wilde bijen die hun naam danken aan de wijze waarop ze hun nest bouwen. In een geschikte nestholte scheiden de vrouwtjes de verschillende nestcellen van elkaar door een muurtje te metselen uit een combinatie van grond en speeksel. Ook de buitenkant van de mestholte wordt met een dubbele laag van dit cement afgesloten. De nestplaatsen van onze metselbijen bij ons in de bongerd betreft een nestblok waarin ze nestelen. Maar je kunt ze overal tegen komen: bestaande holtes, gaten of spleten in dood hout en (oude) muren. Metselbijen staan in het bijzonder bekend als bestuivers van fruitbomen en zijn in hun bestuiving efficienter dan bijvoorbeeld de honingbij. Maar voor een optimale bestuiving maken wij ook gebruik van hommels en honingbijen.

Wat maakt de metselbijen uitstekende bestuivers

  • Ze dragen het stuifmeel op hun buik waardoor er gemakkelijk contact wordt gemaakt met de stamper van een bloem
  • Het stuifmeel wordt droog vervoerd zodat het de kiemkracht behoudt en makkelijk loskomt van de bij. Honingbijen en hommels mengen het verzamelde stuifmeel met wat nectar. Hier gaat de kiemkracht verloren
  • Ze landen bij het aanvliegen van de fruitbloemen van pruim, kers, peer en appels direct op de meeldraden van de bloem. Een bloembezoek is dan ook vrijwel direct een succesvol bestoven bloem.
  • ze beginnen vroeger met vliegen en eindigen later op de dag dan honingbijen. (Vooral de Gehoornde metselbij).
  • ze vliegen bij bewolkte hemel
  • ze bezoeken meer bloemen per minuut dan honingbijen.

Hoe gaat het in z`n werk

Wij krijgen de metselbijen aangeleverd in cocons. De cocons worden 2 weken voor de bloeitijd in de bongerd geplaatst. Ze gaan dan nestelen in het nestblok die wij geplaatst hebben. De metselbijen leven 6 tot 8 weken. De cocons die in de nestelkast zitten worden in het najaar uit het nestblok gehaald en in de koelkast gelegd voor het volgende jaar.

Bron: www.debijen.nl


Wij telen op smaak!

Elk jaar kijken wij goed naar welke aardbeienrassen we voor het volgende seizoen zullen aankopen. Dit wordt gedaan op basis van smaak en kwaliteit en we proberen ook graag nieuwe rassen uit waar nog niet zoveel over bekend is. Door de rassen in etappes te planten, kunnen we het aardbeienseizoen rekken tot eind oktober. De rassen voor 2018 zijn bepaald en staan hieronder vermeld.

Het ras is belangrijk voor een goede smaak maar ook de wijze van telen en de voeding die de aardbeiplanten krijgen. Je moet de planten een beetje in `de watten leggen `. Bij ons staan de aardbeiplanten in potten en die staan weer op stellingen. Het voordeel van stellingen is dat de aardbeien mooi schoon blijven en staand geplukt kunnen worden. Water en voeding wordt op maat aangeboden.

Rond april zorgen we er voor dat er bijenkasten in de bongerd komen te staan zodat de bloemetjes bevrucht worden en we daar natuurlijk later de vruchten van kunnen plukken.

Dit zijn de verschillende aardbei rassen die wij hebben gekozen voor seizoen 2018:

Flair

Zeer vroeg ras, heerlijke zoete sappige vruchten  

Delizzimo

Aromatische, verkwikkende smaakaardbei

Charlotte

Doordrager*, een Frans ras met een zeer aromatische smaak

Figaro

Stevige vruchten met een frisse, zachte smaak

Elianny

Mooie heldere vruchten met een zeer goede smaak

Mailling Centenary

De vruchten zijn mooi, stevig en glanzend

Cirafine

Doordrager*, een Frans ras met een sterk aroma van bosaardbeitjes, zeer zoet

Allegro

 Een Nederlands ras, mooi helderrood van kleur en een uitstekende smaak

* Het verschil tussen een doordrager en een `juni-drager`is: een doordrager geeft een paar maanden aardbeien. De productie komt langzaam op gang, dan is er een piek en daarna neemt de productie langzaam af. Een `juni-drager` geeft ongeveer 3 weken aardbeien.

Een `juni- drager` geeft, als de teelt normaal verloopt, in juni aardbeien.

Echter wanneer de planten in de koelcel onder nul graden Celcius worden bewaard en later worden geplant, kunnen ze ook in juli en augustus aardbeien geven gedurende ongeveer 3 weken.

De frambozen rassen van seizoen 2018:

Zomerframboos

  • Tulameen           Zeer grote, vaste vruchten met een zeer goede, zoete smaak. Kortom het lekkerste ras

Herfstframboos

  • Polka                   De vruchten zijn langwerpig, opvallend groot. Ze voelen stevig aan en hebben een goed aroma
  • Kwanza                Mooie heldere goed smakende vruchten
  • Gele framboos    Stevige vruchten en een goede smaak

Kersenrassen:

Vroeg ras

  • Burlat
  • Merchant
  • Vanda
  • Sylvia
  • Kordia
  • Schneider
  • Lapins
  • Karina

Laat ras

  • Regina
  • Morel
  • Grace star