Zachtfruitbedrijf Makkink

Wij telen op smaak en dat proef je!

Aardbeien ijs

 

Benodigdheden: 400 gram verse aardbeien, 20cl slagroom, 125 gram suiker

Snijd de aardbeien in stukjes. Mix de aardbeien, suiker en slagroom samen. Schenk het mengsel in een kom of ijsbak.                         Zet dit in de vriezer voor minstens 24 uur.

 

Pasta salade met aardbeien en avocado

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor 4 personen:

Pasta

300 gram

Rucola melange

100 gram

Aardbeien

250 gram

Avocado`s

2

Cherrytomaatjes

250 gram

Mini mozzarella

150 gram

Balsamico creme


Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de aardbeien en cherrytomaatjes doormidden en de avocado in partjes. Giet de pasta af zodra deze klaar is en meng deze in een kom samen met de rucola melange, aardbeien, avocado, cherrytomaatjes en de mini mozzarella. Verdeel de pastasalade over 4 borden en maak af met wat balsamico creme.

Bron: www.leukerecepten.nl

 

Een goede start van de dag!

 Benodigdheden cruesli:

300 gram havermout
200 gram gemengde (ongezouten) noten
50 gram sesam zaadjes
50 gram zonnebloem pitten
125 ml zonnebloem olie
100 ml honing

Verwarm de oven voor op 190 graden. Hak eventueel de grote nootjes en doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng door elkaar.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid hier het mengsel over uit.
Plaats de bakplaat in de oven voor 20 – 25 minuten en schep een aantal keren om.

Laat de cruesli afkoelen, je kunt het bewaren voor een maand in een luchtdichte verpakking.


 Benodigdheden voor de goede start van de dag:
10 aardbeien
(Griekse) yoghurt
Cruesli

De helft van de aardbeien met een vork fijn maken.
Begin in je schaaltje met een laagje cruesli, dan de yoghurt en de aardbeien ‘saus’. Dan weer de cruesli en vervolgens de yoghurt.
Garneer het geheel met aardbeien.

 

 

Aardbeiensmoothie

Benodigdheden: 150 ml karnemelk - 200 gram aardbeien - 1 eetlepel aardbeienjam

Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Doe de aardbeien, karnemelk en de jam in een blender. Mix door elkaar tot er een schuimige smoothie ontstaat.

Bron: www.enckevortaardbei.nl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruisbessen cheesecake

Benodigdheden: 200 gram Digestive koekjes - 150 gram gesmolten boter - 600 gram kruisbessen - 150 gram kristalsuiker - 100 ml water - 100 ml slagroom - 100 gram mascarpone - 400 gram roomkaas - 8 blaadjes gelatine

Springvorm van 20 cm doorsnedeVerkruimel de koekjes (of gebruik een keukenmachine). Voeg hier de gesmolten boter aan toe en mix het geheel tot de klontjes weg zijn en er een kleverige massa is ontstaan. Schep het mengsel over in de (ingevette) springvorm en zet weg in de koelkast.

Schep de kruisbessen in een pannetje en voeg er twee eetlepels suiker en twee eetlepels water aan toe. Breng dit geheel aan de kook en laat het 3 - 5 minuten stoven. De kruisbessen moeten zachter worden. Pureer de kruisbessen met de   suiker en het water. Zet het even opzij en laat het afkoelen.

pak een grote kom en klop hier de slagroom in. Voeg nu de roomkaas, mascarpone en de suiker toe. Voeg het kruisbessenmengsel toe en als laatste de gelatine. Spreid het kruisbessen-roommengsel uit over de bodem in de springvorm. Zet de cheesecake voor minimaal 3 uur in de koelkast.

 

Cake met zomerfruit

 

Benodigdheden:
200 gram bloem
200 gram suiker
200 gram boter
2 theelepels bakpoeder
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
200 gram aardbeien (in stukjes)
150 gram blauwe bessen
4 eetlepels geleisuiker of gewone suiker
1 eetlepel citroensap


Verwarm de oven op 175 graden. Vet de cakevorm in en strooi een handje paneermeel in het cakeblik zodat de cake goed los laat van het cakeblik nadat deze is gebakken en afgekoeld.
Roer in een kom de boter zacht en voeg de suiker en vanille suiker toe en mix tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe. Wacht met het volgende ei totdat het voorgaande ei geheel is opgenomen door de boter en suiker.
Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en mix tot een geheel.
Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de cakevorm. Verdeel ongeveer 100 gram aardbeien en 75 gram blauwe bessen er over.
Schep de andere helft van het beslag er over. Zet de cakevorm ongeveer een uur lang in de oven.

Maak ondertussen de topping door 50 gram aardbeien en blauwe bessen in een pannetje te verwarmen. Voeg de citroensap en 4 eetlepels suiker toe. Roer en  prak het fruit kapot met een lepel of vork.

Controleer met een sateprikker of de cake gaar is. Bij mij moest de cake nog 10 minuten langer voordat deze gaar was. Laat de cake een beetje afkoelen en haal de cake uit zijn vorm.
Bestrijk de bovenzijde met de jam topping en verdeel de overgebleven 25 gram aardbeien en blauwe bessen er over. Laat de cake verder afkoelen.

Ik heb aardbeien en blauwe bessen gebruikt maar je kunt ook frambozen, bramen of rode bessen gebruiken.

Bron: http://www.leukerecepten.nl

 

Jam

Hierbij een aantal mogelijkheden om zelf aardbeienjam te maken. Je kunt 900 gram aardbeien plus het sap van een halve citroen nemen. Ook lekker is 500 gram aardbeien en 500 gram rode bessen en een andere mogelijkheid is 500 gram aardbeien en 500 gram rabarber. Je kunt aan de jam naar smaak suiker toevoegen. Een paar mogelijkheden:

  • 1 kilo schoongemaakte vruchten
  • 1 kilo geleisuiker
  • Deze jam is ongeopend minstens een jaar houdbaar

 

  • 1 kilo schoongemaakte vruchten
  • 1 zakje geleipoeder
  • 250 gram kristalsuiker
  • Deze jam is ongeopend minstens 4 maanden houdbaar

Hoe maak ik nu een goede jam?

Begin met het goed schoonmaken van de jampotten (gewassen in de vaatwasser), ook de deksels. De vruchten en suiker/ geleipoeder in een grote pan goed door elkaar roeren en blijven roeren tot het mengsel kookt. 4 minuten borrelend laten koken. Eventueel het schuim er af scheppen. Direct in de potten gieten en goed afsluiten.

De jam laten afkoelen en deze zal nu stevig worden.

 

Aardbeienroomtaart

250 gram bloem + extra voor bestuiven - 75 gram basterdsuiker - 125 gram boter - 8 blaadjes gelatine wit - 3 bakjes Philadelphia naturel ( a 185 gram) - 300 ml yoghurt - 2 zakjes vanillesuiker - 2 el citroensap - 150 ml volle melk - 80 gram suiker - 1 bak aardbeien (500 gram)

Zeef de bloem. Meng de bloem, basterdsuiker en boter in een kom. Voeg 5 el ijskoud water toe en kneed snel tot een soepel deeg. Vorm er een bal van, bedek met vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op je springvorm (26 cm, ingevet). Bak in ca. 15 minuten gaar en laat afkoelen. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Meng de Philadelphia, yoghurt, vanillesuiker en het citroensap met elkaar. Breng de melk aan de kook en voeg de suiker toe, roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de hete melk. Laat iets afkoelen en voeg toe aan de roomyoghurt. Verdeel de helft van de roomyoghurt over de bodem. Houd ca. 15 mooie aardbeien achter voor garnering. Verwijder de kroontjes van de rest van de aardbeien en halveer ze in de lengte. Verdeel de aardbeien over de taart. Schep de rest van het mengsel erover en strijk het geheel glad. Halveer de rest van de aardbeien en garneer de taart ermee. Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

 

 

Meer inspiratie nodig?

Neem eens een kijkje op het blog Pluk&Bak 

https://suzannekookt.wordpress.com